Wat zet je als student op LinkedIn?

LinkedIn alleen voor mensen die al werken? Onzin. Je kunt niet vroeg genoeg met LinkedIn beginnen. Het is namelijk een makkelijke manier om alvast een netwerk op te bouwen, zonder dat je daarvoor naar netwerkevents hoeft te gaan of een baan hoeft te hebben. En de beste tijd is om alvast te beginnen wanneer je nog studeert, zodat je al een waardevol netwerk hebt als je bent afgestudeerd. Maar wat zet je er dan op?

1. Begin met een goede foto

Een goede, duidelijke foto is mega belangrijk. Dit is waar mensen het eerst naar kijken. Mensen zoeken van nature gelijk oogcontact met andere mensen en krijgen zo een connectie met je. Het best kun je dus een foto hebben waarbij je recht de camera in kijkt.
Je kunt prima een selfie als profielfoto hebben, maar zorg dan wel dat deze van goede kwaliteit is en je een professionele uitstraling hebt.

Wil je echt een professionele foto? Denk er dan eens aan om een fotoshoot te houden met medestudenten bij een fotograaf. Er zijn veel fotografen die net starten met hun bedrijf en dit redelijk goedkoop aanbieden. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een oproep plaatsen in Facebookgroepen, LinkedIn of op Studentpower naar een fotografie- of mediastudent zoeken. Een goede investering, want deze foto kun je voor veel dingen gebruiken: om je social media er professioneel uit te laten zien, voor op je CV en je LinkedIn-profiel natuurlijk.

2. Schrijf een korte samenvatting over jezelf

Veel studenten weten niet goed wat ze in hun samenvatting moeten zetten. Want heb je wel iets noemenswaardigs te vertellen? Natuurlijk heb je dat! Mensen die je profiel bezoeken willen vaak even snel een indruk krijgen van wie je bent en wat je doet. Iets is daarom beter dan niets. Houd je samenvatting daarom gewoon kort en krachtig: vertel wat je studeert, waarom je dat doet en wat je interesses zijn. Je kunt je samenvatting in verhaalvorm schrijven, maar je kunt ook gewoon puntsgewijs jouw interesses en eigenschappen benoemen.

3. Zet er alles op wat je al gedaan hebt

Moet ik dan mijn baantje bloembollenplukker op LinkedIn zetten? Ja! Tenzij je veel relevante werkervaring hebt, dan is het wellicht overbodig. Bedrijven snappen ook wel dat je een student bent en nog geen bakken aan ervaring hebt. Daarom is het goed om te laten zien dat je wel je handen uit je mouwen wilt steken. En is dat als bloembollenplukker? Prima. Dat laat alleen maar karakter zien. En tijdens je studie kun je natuurlijk wel relevante werkervaring opdoen via Studentpower 😉

4. Zet je schoolprojecten erop, hoe onbelangrijk ze soms ook lijken

Hoe onbelangrijk ze soms ook lijken: vermeld al je schoolprojecten. Je weet nooit wat bedrijven interessant vinden. Als je projecten hebt gedaan met echte opdrachtgevers is dit een manier om te laten zien wat je hebt geleerd en wat je kunt. Beschrijf welke rol je in dit project had en wat je hebt gedaan voor de opdrachtgever. Ook al denk je nu dat je er weinig van hebt geleerd of dat het niet ‘echt’ genoeg is; reken maar dat je er op een later moment achterkomt dat je toch wel iets hebt geleerd.

5. Vraag om aanbevelingen

Op LinkedIn kun je invullen welke vaardigheden je bezit en deze door anderen laten onderschrijven. Hierdoor maak je jezelf extra geloofwaardig. Je medestudenten zijn de perfecte onderschrijvers: zij weten hoe jij bent en waar je goed in bent. Vraag hen daarom om jouw vaardigheden te onderschrijven. En wil je nog geloofwaardiger zijn? Vraag dan je docenten of opdrachtgevers om een onderschrijving.

6. Een pakkende koptitel

Dit is wat mensen zien als je voorbijkomt op hun timeline. Je kunt hier natuurlijk neerzetten ‘Student Communicatie’, maar je kunt ook gaan voor ‘Communicatiestudent zoekt stage’ of iets waarmee je opvalt: ‘Communiceren is geen probleem voor mij’ of ‘laat mij maar praten!’

Reken maar dat bedrijven nieuwsgierig worden en je profiel aanklikken.

Een goede bijbaan of stage nodig om op je LinkedIn te kunnen zetten? Meld je dan aan bij Studentpower en werk aan je toekomst.

Leave a Comment