Heb jij de goede mindset om je doelen te bereiken?

Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. De mindset die jij hebt, zijn de overtuigingen die jij hebt over je eigen talent en intelligentie. Maar heb jij de goede mindset om je doelen te bereiken?

Fixed mindset en growth mindset

Grofweg heb je twee soorten mindset: de fixed mindset en de growth mindset. Als je een fixed mindset hebt, geloof je dat je geboren wordt met een bepaalde dosis talent en intelligentie en die is niet veranderbaar. 

Wanneer je daarentegen een growth mindset hebt, geloof je dat je nieuwe vaardigheden kunt ontwikkelen. Je gelooft erin dat je door hard werken en het blijven leren van nieuwe dingen, je succes kunt behalen. Welk succes dat dan is, bepaal jij natuurlijk.  

Kan je mindset veranderen?

Je mindset is iets dat je goed kunt trainen. Denk je nu vaak dat je dingen niet kunt of dat ze niet voor jou weggelegd zijn? Probeer dan als eerst eens je gedachten te bestuderen. Hoe denk je over jezelf? Wat denk je wanneer je iets spannends moet doen?

Buig je gedachten daarna om naar iets positiefs. Wanneer je pessimistisch over jezelf denkt, zul je je daar ook naar gaan gedragen. Wanneer je dan inderdaad faalt, is dat een teken voor jezelf: ‘zie je nou wel! Ik kan het inderdaad niet’ en dan blijf je stilstaan.

Wanneer je een growth mindset aanneemt en gelooft dat je alleen maar kunt groeien, heb je meer kans om ook daadwerkelijk succes te boeken. Wees nieuwsgierig naar je eigen potentie en stap steeds een stukje verder uit je comfortzone om te kijken hoeveel je kunt bereiken.

Tips voor een growth mindset

  1. Breek een groot doel op in kleinere doelen. Zo boek je vaker kleine succesjes en ervaar je meer plezier in het proces.
  2. Ga genieten van uitdagingen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Ook al ga je keihard onderuit, je kunt er altijd een les uithalen en dan heb je het in elk geval geprobeerd. Dan ben je ook weer een ervaring rijker.
  3. Zeg vaker ‘ja’ tegen enge dingen. Slaat de paniek toe wanneer iemand je vraagt om te presenteren? Zeg dan volmondig ja, ook wanneer je kritische stem moord en brand schreeuwt om het niet te doen. Zie het als een succes wanneer je iets hebt gedaan, in plaats van het alleen als een succes te zien als het helemaal perfect ging.
  4. Neem jezelf (en het leven) niet te serieus. Heb je iets nieuws geprobeerd en ging je finaal onderuit en durf je die mensen de eerst komende 10 jaar niet meer onder ogen te komen? Lach er dan gewoon keihard om. Uit je comfortzone gaan levert vaak de mooiste verhalen op. Zodra je erom kunt lachen, zie je dat het eigenlijk ook allemaal wel meevalt.
  5. Zie elke uitdaging als een eerste stap naar succes. Heb je een doel voor ogen, maar lukt het niet gelijk de eerste keer? Zie het dan als een eerste stap. Je bent de grootste drempel al over gegaan en vanaf nu kun je eigenlijk nog maar één kant op: vooruit. Elk stapje dat je zet, is vooruitgang. Hoe langzaam het soms ook lijkt te gaan.

Klaar om die growth mindset in de praktijk te brengen? Meld je vandaag dan nog aan bij Studentpower en werk aan je toekomst. 

Leave a Comment