7 tips om je eerste stagedag goed door te komen

Het is bijna zover! Je moet binnenkort op stage. Je hebt een leuke stage geregeld en je hebt er zin in. De eerste stagedag komt eraan en dat kan toch wel spannend zijn. Wat moet je verwachten? Hoe zal het zijn? Wat zul je gaan doen? 

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Kom goed voorbereid naar je eerste stagedag. Pluis de website alvast uit, bekijk op Google Maps hoe de omgeving en het gebouw eruitzien en zoek alvast medewerkers op LinkedIn en connect met hen. Hierdoor weet je beter wat je te wachten staat en hoef je niet alles in één keer op te nemen op je eerste dag. Ook zul je merken dat het je een stuk rustiger maakt en je met wat meer zelfvertrouwen naar je eerste dag gaat!

Telefoon = no go

Tuurlijk, iedereen heeft tegenwoordig een telefoonverslaving. Je manager of baas waarschijnlijk ook. Ook al zie je al je collega’s regelmatig hun Instagram checken, laat je telefoon met rust op de eerste dag! Na een tijdje kun je best af en toe even je telefoon pakken als je collega’s dit ook doen, maar op de eerste dag letten veel mensen op je en komt het ongeïnteresseerd over als jij op je telefoon zit te kijken.

Vraag een rondleiding

De beste manier om – letterlijk – je weg te leren vinden binnen het bedrijf is door een rondleiding te vragen. Vraag je stagebegeleider, je manager of een andere collega om je een rondleiding te geven door het gebouw.Je kunt dan gelijk worden voorgesteld aan iedereen en dat is natuurlijk alweer een stuk minder eng dan om zelf op iedereen af te stappen. Heeft jouw bedrijf een productieafdeling? Vergeet daar vooral niet langs te gaan! Het is ontzettend waardevol om te zien hoe het product wordt gemaakt en wat daarbij komt kijken. Ook kan het wellicht handig zijn voor je werk om goede banden te hebben met de productiemedewerkers.

Lunch
Op de eerste dag is de lunch voor veel studenten spannend. De ochtend heb je je kunnen verdiepen in het bedrijf, een rondleiding gehad en misschien de eerste taken gedaan. Maar dan komt de lunch en ga je gezamenlijk eten met je collega’s. Dat betekent tijd om te socializen en iedereen echt goed te leren kennen. Wees voorbereid, want tijdens de lunch zul je waarschijnlijk overspoeld worden met vragen. Wees daarom ook niet bang om over jezelf te vertellen, maar vergeet zeker niet vragen aan je collega’s te stellen. Vraag bijvoorbeeld hoe lang ze hier al werken, wat ze het leukst vinden aan hun baan en wat zij hebben gestudeerd.

Op andere afdelingen kijken
Op je opleiding ben je natuurlijk alleen maar met je eigen vak bezig, dus is je stage of bijbaan de perfecte kans om ook eens een kijkje te nemen in andere werkvelden. Vraag eens aan collega’s van andere afdelingen wat zij precies doen en of ze iets kunnen laten zien. Dit vinden zij meestal ontzettend leuk. Je zult dan ook beter in kunnen leven in andere afdelingen, waardoor je de structuur van het bedrijf ook beter zult begrijpen.

Handig: een horloge
“Maar ik kijk altijd gewoon op mijn telefoon hoe laat het is!” Tja, wie niet? Toch is het handig om een horloge te hebben. Zoals we eerder al zeiden, wil je liever niet de hele dag op je telefoon kijken omdat dat ongeïnteresseerd over kan komen. Daarnaast, als je in een meeting zit en je wilt de tijd in de gaten houden, moet je je telefoon op tafel hebben liggen. Dat vinden veel mensen ten eerste niet netjes en ten tweede krijg je wellicht notificaties waardoor je scherm oplicht. Een horloge is in dat geval een goede oplossing. Daarop kun je wat subtieler kijken hoe laat het is.

Related Posts

Leave a Comment