10 redenen om een studiegerelateerde bijbaan te nemen

Steeds meer studenten hebben gelukkig voor een studiegerelateerde bijbaan, maar ook veel studenten nog niet. Maar waarom is een studiegerelateerde bijbaan eigenlijk zoveel beter? Kun je niet gewoon lekker makkelijk geld verdienen in de supermarkt? Wij geven je 10 redenen waarom een studiegerelateerde bijbaan beter is.

1. Je ontwikkelt jezelf

Oké, het kan soms net iets enger zijn om in plaats van een bijbaantje in de productie voor een studiegerelateerde bijbaan te kiezen. Je moet net even een stapje uit je comfortzone zetten. Maar doordat je uit je comfortzone stapt, daag je jezelf uit en daardoor groei je, zowel professioneel als persoonlijk. 

(En die angst is nergens voor nodig: bedrijven vinden het hartstikke leuk om met studenten te werken en geven je alle ruimte die je nodig hebt. Je hoeft echt niet gelijk directeur te worden 😉 )

2. Je kunt ontdekken wat je wilt

Wanneer je een studiegerelateerde bijaan hebt, werk je in de branche waarvoor je wordt opgeleid. Maar de meeste opleidingen zijn vrij breed, waardoor je uiteindelijk een richting moet kiezen. Als je er tijdens je bijbaan al achter komt welke aspecten jij wel en niet leuk vindt, helpt dit je om te ontdekken wat je nou eigenlijk wil. 

De meeste mensen doen tegenwoordig namelijk iets anders dan waarvoor ze in eerste instantie zijn opgeleid: maar liefst 59 procent. Zij komen erachter dat ze eigenlijk iets anders willen doen, geen plezier hebben in hun werk en maken vervolgens switch. En daar heb je dan al die jaren voor gestudeerd. Jammer! 

Ik, Carlien, ontdekte bijvoorbeeld door mijn studiegerelateerde bijbaan dat ik liever in het MKB wilde werken dan in een groot, complex bedrijf. Ik liep stage in een startup en had later een bijbaan in een groot, internationaal bedrijf. Daardoor kwam ik erachter dat ik toch liever in een kleiner bedrijf wilde werken.

3. Je leert ook andere vaardigheden

Op je opleiding krijg je vooral theorie, fictieve situaties of echte opdrachtgevers met begeleiding vanuit je opleiding. Alles is gefocust op de kennis en vaardigheden van jouw opleiding. Scholen doen er gelukkig steeds meer aan om het onderwijs zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de werkelijke situatie, maar studenten geven aan dat de werkelijkheid vaak toch nog anders is. 

Maar met een studiegerelateerde bijbaan is alles ‘echt’. Je hebt met echte klanten te maken en ook ineens met collega’s van andere afdelingen, die niet in dezelfde branche zitten als jij. Hoe ga je hiermee om? Hoe ga je met klanten om? Hoe is het om ineens onderdeel te zijn van een bedrijf? Dit krijg je alleen mee in een bedrijf en dat is een stukje ervaring die je niet krijgt op school. Dit is ook vaak wat studenten eng vinden aan stage lopen: niet weten hoe het eraan toegaat in een bedrijf.

4. Je vergroot je netwerk

Een inkoppertje, maar wel erg waar. Het hebben van een goed netwerk is ontzettend belangrijk. 

Het psychologisch fenomeen social proof speelt hierbij een grote rol. Dit is de bewijskracht die anderen over jou aanleveren: wanneer een ander iets positiefs over jou zegt, is dat veel geloofwaardiger dan wanneer het uit je eigen mond komt. Denk bijvoorbeeld aan de reviews die je leest op bol.com: als anderen het product goed vinden, dan zal het ook wel goed zijn. Dat werkt voor personen dus net zo. 
En daarnaast vind je met een groter netwerk sneller een leuke baan. Er wordt namelijk maar 30 procent van alle beschikbare banen openbaar geplaatst; de rest wordt via via ingevuld. Dus dan is het wel fijn wanneer je tijdens je studie al een beetje een netwerk opbouwt. Dan heb je na je studie meer kans op je droombaan.

5. Je krijgt vaak meer betaald

Wanneer je als student aan de slag gaat in je eigen branche, kun je waarde toevoegen. Dat voelt misschien nog niet zo wanneer je net begonnen bent aan je studie, maar je kunt vaak al veel meer dan je zelf denkt. Je kunt een frisse blik op dingen geven en je kunt altijd over dingen meedenken. Je leert daarnaast ontzettend snel en dat maakt je voor bedrijven dus waardevol. Daarom betaalt een studiegerelateerde bijbaan meestal ook meer dan een reguliere bijbaan. 

Wees ook niet bang om (na een tijdje) meer dan het minimumloon te vragen. Dit is natuurlijk doodeng: daarom hebben we tips om te onderhandelen voor je opgesteld. 

6. Je bent flexibeler

Bij de meeste reguliere bijbanen zit je vast aan een rooster en ben je gebonden aan bepaalde werkdagen en -tijden: dan moet je gewoon op komen draven. Bij een studiegerelateerde bijbaan heb je vaak meer vrijheid en kun je af en toe ook vanuit huis werken. Er wordt meer rekening gehouden met je studie en dat is natuurlijk een verademing. Wanneer jij het namelijk goed doet op je studie, heeft het bedrijf daar ook weer profijt van. Een veel fijnere manier van werken dus!

7. Je kunt betere keuzes maken tijdens je studie

Zoals ik bij punt 2 al noemde, kun je door een studiegerelateerde bijbaan beter ontdekken wat je wil en waar je goed in bent. Stel, je studeert communicatie – zoals ik – en je denkt dat je online marketing leuk vindt. Je gaat als student aan de slag bij een online marketinbureau en je komt erachter dat dit je toch niet helemaal ligt. Misschien vind je het werk wat ze op de HRM-afdeling doen wel veel leuker en besluit je die richting op te gaan binnen de communicatie. Zo kun je tijdens je studie al keuzes al aanpassen op de richting die jij uiteindelijk op wil. Dat is een stuk leuker wanneer je eenmaal bent afgestudeerd.

8. Je leert jezelf beter kennen

Wanneer je aan het werk gaat bij een bedrijf, ontkom je er niet aan om met collega’s samen te werken. En of dat nou collega’s zijn van je eigen afdeling of andere afdelingen: samenwerken zul je. En juist wanneer je met anderen samenwerkt, zie je welke rol jij aanneemt, waar je goed in bent en waar je verbeterpunten liggen. Zo kwam ik er tijdens mijn stage bijvoorbeeld achter dat ik goed het overzicht kon houden, maar wel iets beter moest communiceren naar de rest van het team. Wanneer je jezelf leert kennen in een professionele setting, lukt het vaak ook om beter te solliciteren. Je weet waar jouw krachten liggen en wat je verbeterpunten zijn. En dat is op zoveel meer vlakken fijn om te weten. 

9. Je haalt er meer voldoening uit

Ik heb zelf niet altijd studiegerelateerde bijbanen gehad tijdens mijn studie. Zo werkte ik in de groothandel in een grote, goedkope kledingwinkel en als straatverkoper. Ik maakte mijn uren wel en ik had het gezellig met collega’s, maar ik haalde er nooit de persoonlijke voldoening uit die ik wel had tijdens mijn studiegerelateerde bijbanen. Als je iets doet waarvoor je wordt opgeleid, kun je ergens trots op zijn wanneer je hetgeen dat jij gemaakt hebt ergens terugziet. Je hebt een bijdrage geleverd aan een bedrijf en dat voelt super goed. 

10. En obviously: het staat beter op je CV

Nou had je deze waarschijnlijk zelf ook al bedacht, maar hij kan natuurlijk niet ontbreken. Want een studiegerelateerde bijbaan stáát gewoon beter op je CV. Bedrijven kijk vaak veel meer naar ervaring dan naar je cijfers of zelfs de opleiding die je volgt. 

Nog een tip voor je CV/LinkedIn: vraag altijd om een referentie/aanbeveling bij het bedrijf waar je werkt. Want als een ander het over je zegt, werkt dat tien keer beter dan wanneer je dat zelf zegt. 

Klaar voor je studiegerelateerde bijbaan? Meld je dan binnen 1 minuut aan bij Studentpower en werk aan je toekomst. 

Leave a Comment